Narkotikahundar – hur tränas de och vad motiverar dem?

Vad är det som motiverar droghundar till att leta och hitta gömda droger? Svaret är att det hundarna oftast helt enkelt letar efter sin favoritleksak. I sin träning har hundarna lärt sig att associera lukten av droger med leksaken. 

narkotikahund

Leksaken i fråga är oftast en vanlig vit handduk som hunden och dess tränare lekt med i ung ålder. Leken sker från början med en noggrant tvättad handduk (som inte luktar av något). Senare rullas en påse marijuana in i handduken och hunden lär sig på så sätt stegvis att associera lukten av marijuana med handduken.

Leken fortsätter med att tränaren gömmer handduken med marijuanapåsen på olika ställen varefter hunden med hjälp av sitt luktsinne letar den. När hunden känner lukten av marijuana vet den att den är leksaken på spåren.

Träningen fortsätter ofta med flera typer av droger och samma träningsmetod används för andra typer av polishundar, till exempel bombhundar.

Narkotikahundar används både av polisen och av tullen. Polisen använder sig oftast av Schäfrar medan tullen ofta använder sig av Labrador retriever och Border collie.