Topplista: De 10 smartaste hundraserna!

Tycker du att din egen hund har en ovanligt hög intelligens? Tänker du att det är dags att börja fundera på ett mensa-test? Se nedan en lista med de 10 mest intelligenta hundraserna, baserat på generell intelligens och hur bra de lär sig och utför nya uppgifter.

10. Australian Cattledog

Australian-cattle-dog

En brukshund som traditionellt är upptagen med att styra och valla boskap. Dess egenskaper är en exceptionell intelligens, idérikedom och en stark skyddande lojalitet. De är smidiga, starka och aktiva hundar, både fysiskt och mentalt, som älskar att frossa i nya upplevelser.

9. Rottweiler

Rottweiler

Rottweilern är även den en vallhund. De används idag främst som vakthundar och polishundar. Rottweilern är väl känd för sin lugnhet, lyhördhet, mod, och outtröttliga lojalitet. Rottweilern är en utmärkt familjemedlem.

8. Papillon

papillon

Denna bedrägligt söta hund med fjärilsöron är smartare, tuffare och starkare än man tror. Ofta beskrivs papillon som en stor hund i en liten kropp. De har uthållighet att hänga på på långa promenader, och modet av en hund tio gånger sin storlek. Papillon är en sann vän och vakthund. Även om de kan vara våldsamt skyddande, gör deras stora intelligens det möjligt att träna dem rätt.

7. Labrador Retriever

LabradorLabrador Retrievern är den populäraste hundrasen bland familjer. Den är mest känd för sin intelligens, tillgivenhet, tålamod och varsamhet, vilket gör dem till en perfekt hund för hushåll med barn. De är lättlärda och på grund av det en perfekt hund för sök- och räddningsarbete vid till exempel polisarbete. De är också kända för sin sjävträning, där de observerar beteenden hos människor och upprepar dessa – en stor tillgång i nödsituationer.

6. Shetland Sheepdog

Shetland-Sheepdog

Även Shetland Sheepdog är en vallhund, och visar detta kulturella arv även som familjehund där den med engagemang och vilja skyddar sina familjemedlemmar. Den är mycket intelligent och lär sig nya kommandon och färdigheter väldigt snabbt. Den ser till att alla i familjen är trygga och vid god hälsa.

5. Doberman

doberman

På grund av sin medfödda oräddhet och starka uthållighet är Doberman ett av de allra mest populära valen som vakthundar. Den är smart och självsäker, och kan lätt tränas för dominans eller foglighet. På grund av sitt förflutna som krigs- och polishundar har de fått en något negativ image, men de är i själva verket ganska milda till personligheten. Deras lojalitet och skärpa gör Dobermans till en bra familjehund.

4. Golden Retriever

Golden-retriever

Golden Retrievern är en mycket tillgiven och populär ras, och högt uppskattad för sin intelligens. De kan lära sig väldigt många kommandon vilket gör dem till perfekta följeslagare både i hemmet och på arbetsplatsen. De är lojala, kärleksfulla och tålmodiga, de älskar att lära sig nya saker och har en vilja att behaga. Detta är ett fantastiskt husdjur för alla familjer.

3.  Tysk Schäfer

Schäfer

Schäfern har ursprungligen fötts upp särskilt för intelligens. Den är smart, modig och beskyddande, och en av de mest pålitliga hundraserna. De lär sig nya kommandon väldigt snabbt och lyder nästan alltid direkt. De tycker om att lära sig nya uppgifter, eftersom det ger dem riktning och syfte – mycket viktigt för en Schäfer. Förutom att de har använts för vallning djur används Schäfern ofta som vakthund, polishund, sök-och räddningshund och även inom militären för till exempel fallskärmshopp.

2. Pudel

pudel

Pudeln är lättränad, ihärdig och skarpsinnig och älskar mänskligt sällskap. Trots sina ibland skrattretande frisyrer så kan pudeln vara en effektiv vakthund (speciellt större pudlar). I själva verket är den traditionella ”pudelklippningen” skapad specifikt för den arbetande pudeln, så att den kunde simma mer effektivt och samtidigt ha päls för att skydda dess organ vid jakt och apportering. Pudeln utmärker sig för träning och lydnad och älskar kreativa lekar. Detta är vad som gjort dem så populära som cirkusartister,  men kan vara en nackdel också. Om de lämnas ensamma kan tristessen få pudeln att hitta på kreativa lekar som ibland kan leda till problem för ägaren.

1. Border Collie

Border-Collie

Border Collie tar hem segern på vår lista. På grund av sin enastående intelligens och höga energi är det viktigt att ge Border Collien ett ”jobb” eller ändamål. Annars finns risken att du hittar ditt hem havererat efter den dag på jobbet när Border Collien fått vara ensam hemma. De älskar människor vilket gör dem idealiska som både jobb- och familjehundar. Men ha i åtanke att Border Collien inte kommer att fungera bra i hem där familjen inte är lika energiska som hunden. De fungerar bäst i hem där familjen kan delta i många olika aktiviteter tillsammans med hunden. De kan även, som en följd av sin tradition som vallhund, bli frustrerade av små barn då de inte lyckas valla dem så bra som de vill. För rätt familj är Border Collien en perfekt hund; väluppfostrade, lättränade och en trogen följeslagare.